10 tips bij isotone sportdranken
Isotone sportdranken…
er zijn er zooooooooo veel op de markt!!! En als je de verpakking moet geloven, zijn ze allemaal de beste. Maar hoe maak je nu het onderscheid tussen al deze soorten en hoe kies je er een die ècht goed is van samenstelling?
Ik geef je mijn 10 tips!
- Let op de 2:1 verhouding glucose:fructose! Hierdoor kan je, indien gewenst, voor een koolhydraatopname tot 90g per uur gaan.
- Maltodextrines (korte ketens glucose) staan bij voorkeur helemaal vooraan de ingrediëntenlijst. Glucose, sucrose en/of dextrose staan bij voorkeur pas verderop. Het gebruik van maltodextrines zorgt ervoor dat de koolhydraatopname iets meer gespreid gebeurt, wat milder is voor het maag-darmstelsel. Dranken die enkel glucose/sucrose/dextrose bevatten en geen maltodextrines, zijn meer ‘agressief’ zoet.
- Vermijd citroenzuur (citric acid) in de ingrediëntenlijst. Dit geeft gemakkelijk maaglast en wordt niet aanbevolen in geval van langere trainingen waarbij je ettelijke liters van de isotone sportdrank naar binnen werkt.
- Natrium (sodium) citraat (en evt magnesium citraat, indien achteraan de ingrediëntenlijst) kunnen dan weer wel eventueel, dit zijn zouten van citroenzuur.
- Een pH neutrale (pH = 7) samenstelling krijgt de voorkeur naar maagtolerantie en tandbederf toe.
- Als de pH niet neutraal is, vermijd dan toch dranken met een pH < 5,5 omdat deze het tandglazuur aantasten.
- Natuurlijke smaak- en kleurstoffen krijgen de voorkeur. Dit staat meestal zo vermeld op de verpakking.
- Het natriumgehalte (sodium) moet tussen de 200 en 550mg per 500ml drank zitten. Op de voedingswaardetabel staat dit meestal per 100g poeder en per portie poeder (meestal voor bereiding van 500ml drank) vermeld. Kijk dus best naar deze laatste waarde. En let wel: 1 gram zout/salt = 400mg natrium! Indien het natriumgehalte niet apart staat aangegeven, vraagt dit dus nog een klein rekensommetje.
(Zoute) Zweters en/of mensen die vaak last hebben van krampen, mikken best op een natriumgehalte dat eerder naar de bovengrens toe gaat. Bij warm weer geldt dit voor àlle sporters. - Het koolhydraatgehalte moet tussen de 30 en 40g per 500ml drank zitten.
- Toevoegingen als extra vitaminen en plantenextracten hebben geen zin in een sportdrank! Deze staan vaak enthousiast geclaimd op de verpakking, maar laat je dus niet misleiden, want ze zorgen meestal voor een onnodige meerprijs.
En tenslotte nog dit: kies en drink vooral wat jij verdraagt en lekker vindt uiteraard! Deze tips zijn enkel bedoeld als een leidraad om je doorheen de vaak moeilijke samenstellingen en vele marketing claims van isotone dranken te begeleiden.