6D Isobuffer

8 juni 2021

Via mijn social media en ook in de apotheek krijg ik veel vragen over 6D Isobuffer, en eigenlijk is dat niet zo heel gek! Het is namelijk een gloednieuw en revolutionair product in die zin dat het de eerste isotone sportdrank is die ook een rechtstreeks prestatiebevorderende werking bezit. Spoiler: er komt wel wat plan- en cijferwerk bij kijken. Maar wanneer een sportdrank jou toelaat om het beste uit jezelf te halen, dan doen we dat toch met plezier zeker?

In deze blog geef ik wat meer uitleg over de samenstelling van 6D Isobuffer, om dan in een latere blog meer info te geven over hoe jij voor jezelf een bicarbonaatschema kan opstellen.

Het hoge natriumgehalte in de formule van Isobuffer maakt dat de sportdrank ideaal is voor gebruik bij inspanningen in zeer warme en/of vochtige omstandigheden bv wedstrijden in het buitenland als IM Hawaii, de Olympische Spelen in Tokyo. Maar ook voor sporters die zeer veel natrium verliezen tijdens inspanning (zgn. ‘zoute zweters’) is Isobuffer ideaal. Deze sporters kunnen vaak zeer moeilijk hun natriumverlies compenseren door te drinken, wat met Isobuffer wel mogelijk wordt. En ook tenslotte sporters die regelmatig last hebben van krampen door te weinig vochtinname of door te veel natriumverlies krijgen met Isobuffer een oplossing voor hun probleem!

De sleutel tot de prestatiebevorderende werking van de Isobuffer zit hem in het bicarbonaat dat erin aanwezig is. Dit gaat er namelijk voor zorgen dat de buffercapaciteit van het lichaam uitgebreid wordt, waardoor verzuring bij intensieve inspanning kan worden uitgesteld. Verantwoordelijk voor deze verzuring zijn immers protonen (afkomstig van melkzuur) die zich opstapelen. Dit zorgt voor spiervermoeidheid en dat typische pijnlijke, brandende gevoel dat jou uiteindelijk dwingt om jouw inspanning stop te zetten. Eens de verzuring is ingezet, zal jouw lichaam ook steeds sneller deze symptomen ontwikkelen. Het is dus belangrijk om die opeenstapeling van protonen zo lang mogelijk te gaan ‘bufferen’. Met bijvoorbeeld bicarbonaat!

Op deze manier komt bicarbonaat niet alleen de prestatie ten goede (want je kan dieper in de inspanning gaan met minder verzuring) maar eveneens de recuperatie! Dit is voornamelijk interessant bij intermittente sporten (bv wielrennen, voetbal,…) of sporten in verschillende reeksen (bv zwemmen, atletiek) waar meerdere intensieve inspanningen elkaar opvolgen en tussentijds herstel essentieel is voor een betere finale prestatie.

Voor je nu overenthousiast aan de slag gaat met de isobuffer, hold your horses! Enerzijds is dosis bicarbonaat die ingenomen wordt heel belangrijk. Die moet individueel bepaald worden op basis van het lichaamsgewicht van de sporter. Deze dosis moet gespreid worden ingenomen tijdens de uren voor en tijdens de inspanning om zo de volledige dosis binnen te hebben tegen het kritieke moment van de inspanning. Aangezien je maximaal 500ML Isobuffer per uur mag drinken, komt hier dus wel wat plan- en cijferwerk bij kijken.

Het is echter heel belangrijk dat dit goed wordt uitgetekend en uitgebreid  wordt uitgetest, aangezien de meest voorkomende bijwerkingen van bicarbonaat zich situeren in het maagdarmstelsel: oprispingen, misselijkheid, diarree, overgeven. Niet van de poes. Daarom moet bicarbonaat niet alleen worden getest op training, maar ook op wedstrijdsimulatie om op die manier te bepalen hoe het lichaam de hoge dosissen bicarbonaat verdraagt vooraleer er overenthousiast mee aan de slag gegaan wordt in wedstrijd.

Hoe je een bicarbonaatschema opstelt op basis van jouw gewicht, het type, de duur en de timing van jouw inspanning, lees je in een volgende blog!

Kan je niet wachten? Ontvang nu bij aankoop van 1 pot 6D Isobuffer de slides van de Isobuffer Zoom Sessie, met praktische tips en uitgewerkte voorbeelden van bicarbonaatschema’s! Je vindt 6D Isobuffer in de webshop bij de categorie ‘Sportdranken’!

 

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!