Bloed geven als duursporter
Het Rode Kruis zal het niet graag horen, maar als prestatiegerichte duursporter denk je best even na voor je bloed gaat doneren. Wanneer je immers bloed geeft, verlies je rode bloedcellen en ook ijzer. Beide zijn absoluut essentieel zijn voor het zuurstoftransport in ons lichaam. Vermindering daarvan zal dus ook de prestatie en het herstelvermogen verminderen. En het duurt ook weer een aantal weken vooraleer je bloedvoorraad weer op peil is.
Bloed geven voor of tijdens een intensieve trainings- of wedstrijdperiode is dus niet aangewezen. Wanneer je graag jouw steentje wil bijdragen aan de bloedbank, plan je een bloeddonatie best in een relatief rustige periode bv buiten het seizoen. Dan is het makkelijker om even kalmer aan te doen en jouw bloedvoorraad weer op peil te laten komen vooraleer je opnieuw intensiever gaat trainen.
Voor sporters die makkelijk kampen met een ijzertekort of bij wie de ijzerwaarden in het bloed zeer fragiel zijn, is het beter om helemaal geen bloed te doneren.
Een mooi alternatief voor deze (en bij uitbreiding ook alle) sporters is het doneren van plasma: dit is bloed, maar dan zonder de bloedcellen erin. Plasmadonor zijn is minder belastend voor het lichaam dan bloeddonatie omdat je voornamelijk vocht en eiwitten weggeeft. De bloedcellen (en dus ook het ijzer) krijg je terug. Het vocht dat je verliest door dit soort donatie, kan je makkelijk terug aanvullen in enkele uren tijd door voldoende te drinken. Een dag later zijn ook de eiwitten die je gedoneerd hebt terug aangemaakt, waardoor je na één dag alweer hard kan trainen.
Bovendien mag je veel vaker plasma doneren dan bloed. Bij bloeddonatie moet er minstens 2 maanden interval zijn, bij plasma is dat slechts 2 weken!
Surf snel naar de website van het Rode Kruis om te zien waar jij plasma kan geven en zo mensen met stollingsstoornissen, pasgeboren baby’s met geelzucht en vele anderen kan helpen, zonder dat jouw prestaties daaronder hoeven te lijden!