De uitdagingen bij Vegan Protein
Los van het feit of ze sportief zijn of niet, is voor veganisten de aanvoer van voldoende en voldoende gevarieerde eiwitten sowieso al een grote uitdaging in de dagelijkse voeding. Voor vegan sporters is dit nog eens éxtra belangrijk aangezien de aanvoer van voldoende en kwalitatieve eiwitten cruciaal is voor spieropbouw en -herstel. Het komt er voor veganisten dus op aan om zo volwaardig mogelijke alternatieven te vinden voor dierlijke eiwitbronnen.
Maar waar zit nu eigenlijk de moeilijkheid bij plantaardige eiwitten?
Plantaardige eiwitten bevatten sowieso minder eiwitten en lagere gehaltes aan essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten. Er zijn dus eerst en vooral al grotere volumes nodig om dezelfde hoeveelheid eiwitten aan te leveren. Daarnaast hebben plantaardige eiwitbronnen ook nog eens een eenzijdiger aminozuurprofiel, waardoor het combineren van verschillende plantaardige eiwitbronnen absoluut noodzakelijk is. Het is perfect mogelijk om er als sporter een 100% vegan eetpatroon op na te houden en toch niet te moeten inboeten op prestatie en herstel, echter zal hier een pak meer planning en voorbereiding aan te pas komen dan bij een klassiek eetpatroon. Het is iets waar je elke dag mee bezig moet zijn.
Ook voor veganisten is er intussen al een groot aanbod aan vegan shakes te vinden om de aanvoer van eiwitten makkelijker en sneller te maken. Maar ondanks alle veelbelovende marketing claims zijn deze lang niet allen zo ideaal voor gebruik door sporters. Vaak zijn ze eenzijdig of onvolwaardig qua aminozuurprofiel en bevatten ze lage gehaltes eiwitten, waardoor je eigenlijk meerdere porties per keer moet gebruiken.
Bij aankoop van een plantaardige eiwitshake, is het dus belangrijk om
- het eiwitgehalte
- het aminozuurprofiel
- de hoeveelheid L-leucine (= het belangrijkste essentiële aminozuur voor spierherstel)
na te gaan in je eiwitshake wanneer je deze aankoopt. Je kan namelijk je centen beter uitgeven aan een kwalitatieve formule dan aan een onvolwaardige.
Sanas 100% Vegan Protein
Sanas heeft lang gesleuteld aan de formule van zijn vegan shake aangezien zij geen compromissen wilden sluiten op vlak van kwaliteit, samenstelling en smaak. Onder andere samen met ex-profwielrenner Adam Hansen stelden zij hun formule op punt. De shake is gebaseerd op spliterwten, welke beschikken over een van de beste aminozuurprofielen van alle plantaardige eiwitten. Er werd extra L-Leucine en L-Methionine toegevoegd om de formule helemaal volwaardig te maken en om ze qua samenstelling zo dicht mogelijk te laten aanleunen bij de dierlijke eiwitshakes.
Sanas 100% Vegan Protein lost makkelijk op en laat geen zanderig gevoel achter. Bovendien vormt het salty peanut butter aroma een mooie blend met de erwtensmaak. Verrassend aangenaam!
6D Vegan Protein
Net zoals bij Sanas vormt erwten-eiwit de basis van de vegan formule en werd extra L-leucine toegevoegd. Daarnaast werd als plantaardige bron ook nog rijsteiwit gebruikt om de aanvoer van L-methionine te verzekeren. Bovendien bevat deze formule ook nog een enzymcomplex (amylase, protease, lactase, lipase, cellulase) om ervoor te zorgen dat de plantaardige eiwitten vlot afgebroken en verteerd worden. Dit zorgt ervoor dat je na inspanning niet met een vol of opgeblazen gevoel komt te zitten wanneer je jouw herstelshake neemt.
6D Vegan Protein is verkrijgbaar in 3 smaken (Red Fruit, Vanilla en Chocolate) zodat afwisseling verzekerd is.
Conclusie…
Deze beide shakes zijn perfecte opties als herstelshake voor vegan atleten, maar zijn evenzeer inzetbaar als tussendoortje om de dagelijkse eiwitinname te verhogen. Bereiding kan met water of met een plantaardige drink naar keuze, om op die manier nog meer variatie te bieden in smaakbeleving. Ook kunnen ze gebruikt worden als ‘night protein’ voor extra nachtelijk herstel in zware trainingsperiodes. Daarvoor bereid je de shake best met sojamelk, aangezien dit de enige plantaardige drink is die eiwitwaarde nog eens extra zal verhogen.
Aangezien deze vegan shakes laag zijn in koolhydraten, moeten ze na langere inspanningen wel gecombineerd worden met snelle suikers. Dit kan door toevoeging van suiker of door combinatie met een andere vegan bron van snelle koolhydraten. Fruit, snoepjes of frisdrank zijn daarvoor perfecte opties.
Ben jij dus als vegan of vegetariër op zoek naar een perfect alternatief voor een klassieke whey of recovery shake na training? Of wil je om andere redenen liever een koemelkeiwit- en/of lactosevrije shake? Probeer deze alternatieven dus zeker eens uit! ‘t Zal u niet spijten!
Je vindt ze beide terug in de webshop bij de eiwitproducten!