Afvallen én presteren op de fiets?

14 mei 2021

Héél vaak hoor ik van fietsers dat ze zeker niet te veel willen eten op de fiets uit angst om bij te komen. Want dat ze toch nog een paar kilootjes willen kwijtraken om betere prestaties te leveren.

Maar door te weinig te eten en te drinken op de fiets en nadien ook ondermaats herstel aan jouw lichaam te bieden, ga je jouw prestaties echt niet verbeteren, integendeel!

In het beste geval zal je zo wel gewicht verliezen. Helaas is dit gewichtsverlies afkomstig is van spierafbraak en dehydratatie. Je pleegt immers systematisch roofbouw op je lichaam: er is namelijk altijd meer hersteltijd nodig na een training waarin er te weinig energie beschikbaar was. Gooi je daar dan te vroegtijdig nog eens opnieuw een zware (en minimaal gefuelde) training op, dan neem je eigenlijk gestaag de trap naar beneden in plaats van naar boven.

Een klassieker onder de duursporters is dan ook dat ze te weinig/onjuist eten rondom training, om dan op rustdagen of op rustmomenten te vervallen in een soort compensatie-eten. En dat is eigenlijk logisch: want jouw lichaam vraagt natuurlijk vroeg of laat om die energie en bouwstoffen! We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: een onweerstaanbare drang en/of honger die dan gepaard gaat met een aanval op de frigo of voorraadkast. En we moeten er eerlijk in zijn: op die momenten zijn het niet de meest voedzame dingen die opgegeten worden. En dan had je achteraf gezien toch beter voor die extra energy bar gekozen op de fiets, toen jouw lichaam het eigenlijk ècht nodig had.

Wanneer zo’n compensatie-eten meer wel dan niet voorvalt, stel jezelf dan even de vraag of jij jouw lichaam wel voorziet van de juiste brandstof, afgestemd op jouw activiteit(en) van de dag. De cyclus van ondereten en overeten kan gemakkelijk doorbroken worden, maar het komt er op neer om jouw lichaam te geven WAT het nodig heeft, WANNEER het dat nodig heeft. Koolhydraten zijn brandstof. Eiwitten zijn bouwstenen. Bezig zijn met afvallen, doe je op rustmomenten, niet rondom training. Stel jezelf altijd de vraag waar jouw lichaam het meeste baat bij heeft en eet dus niet bewust minder rondom inspanning, want vaak krijg je achteraf de rekening gepresenteerd. Neem dus eerder tòch die whey/recovery shake na inspanning, eerder dan dat je ‘s avonds een zak chips of M&M’s open trekt. Je zal ook merken dat je daar minder de neiging toe hebt, aangezien je jouw lichaam gegeven hebt wat het nodig had wanneer het dat nodig had. Als je deze knop kan omdraaien, zal je zien dat niet alleen jouw prestaties en jouw herstel verbeteren, maar dat je ook gestaag en vooral op een gezonde manier zal afvallen.

Zit jij soms in de knoop met je eetpatroon rondom training? Wil je graag wat kilootjes kwijt maar wil je dat niet bekopen op training? Worstel je met het wat/wanneer/waarom van sportvoeding en heb je soms last van compensatie-eten? Stuur een mailtje naar charlotte@desportapotheek.com of maak een afspraak op www.desportapotheek.com/afspraak en dan maken we samen een strategie op die perfect past bij jouw doelstellingen op vlak van gewicht en prestatie!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!