Carboloading

9 augustus 2021

Carboloading… Als je wedstrijden doet als sporter, heb je er zeker al van gehoord. Tijdens intensieve inspanningen zijn koolhydraten de voornaamste energiebron voor ons lichaam. Carboloaden pre-wedstrijd heeft dan ook als doel om onze lichaamseigen koolhydraatvoorraad (in spieren en lever) zo vol mogelijk te steken zodat deze tijdens de inspanning gebruikt kan worden. Want hoe meer koolhydraten er zijn om te gebruiken, hoe beter voor jouw prestatie!

Hoe lang?

Vroeger werd vaak gebruik gemaakt van lange carboloading schema’s: tot een week voor de wedstrijd werd de koolhydraatinname gevoelig verhoogd. Studies hebben echter uitgewezen dat het carboloaden gedurende 1 tot 2 dagen voor je doelstelling (afhankelijk van de aard van je doelstelling) hetzelfde resultaat geeft. Vandaar dat dit tegenwoordig eigenlijk enkel nog op die manier wordt toegepast

Hoeveel?

Hoeveel koolhydraten je per dag moet innemen de dag(en) voor jouw inspanning hangt natuurlijk af van jouw lichaamsgewicht. Meestal wordt de regel van 9 à 10 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht gehanteerd. Deze hoeveelheid moet natuurlijk in meerdere porties verspreid over de hele dag worden ingenomen.

Op welke manier?

Denk vooral aan brood, pasta, rijst, havermout, pannenkoeken,… Tussendoor kan je ook kiezen voor banaan, peperkoek, snoepjes,… Probeer er wel op te letten dat het vetgehalte van hetgeen je eet niet te hoog zit: te veel vetten zorgen voor een moeilijkere opname van de koolhydraten en maken jouw eetmoment nog zwaarder verteerbaar. Zorg er ook voor dat het vezelgehalte in jouw voeding gedurende de 1-2 dagen lager te houden: deze kunnen voor maagdarmproblemen zorgen voor/tijdens wedstrijd.

Hoe stel ik een carboloading schema op??

Een doorwinterde wedstrijdsporter heeft waarschijnlijk door trial & error al heel wat ervaring wat betreft carboloading. Is het jouw eerste keer of ervaar je toch nog hindernissen bij het carboloaden? Raadpleeg dan zeker een professional vooraleer je zelf aan het experimenteren slaat! Een sportdiëtist leert jou met plezier alle tips & tricks. En ook ik help jou graag op weg! Stuur een mailtje naar charlotte@desportapotheek.com voor meer info!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!