Checklist voor op trainingsstage

25 december 2022

Misschien ben jij ook wel bij de lucky ones die op stage mogen vertrekken in de maanden januari/februari? Vergeet dan zeker niet deze sportvoeding-checklist na te kijken! ☑️

​Hoewel je er misschien tegenop ziet om te sleuren met potten en zakken (lees: kilo’s) met poeder, loont het toch absoluut om isotone sportdrank en recovery (eventueel whey) van thuis mee te nemen. Zowel op vlak van tolerantie (je zal meer uren trainen dan anders dus ook meer sportvoeding gebruiken) als op vlak van samenstelling (van wat je ter plekke aankoopt, ben je niet zeker dat wat erin zit ook de juiste zaken zijn) laat je je dus beter niet verrassen 👌

Stop in jouw koffer zeker ook enkele single shots/ziplock zakjes voor het bereiden van isotone drank onderweg. Zo kan je op lange trainingen altijd makkelijk jouw vocht & zout & suikers aanvullen en dus jouw trainingskwaliteit maximaal behouden. Zakjes met ORS-zouten/elektrolyten zijn ook handig daarvoor. Bij een refill moet je dan wel nog rekening houden met het feit dat je extra suikers moet innemen omdat die niet aanwezig zijn in jouw sportdrank!
​ORS/elektrolyten kunnen ook handig zijn om te (p)rehydraten op warme dagen.
​​
​Overweeg zeker ook dagelijks een night shake te nemen een uurtje voor het slapengaan. Deze trage eiwitten zorgen voor een continue eiwitvoorziening doorheen de nacht, waardoor jouw lichaam nog beter kan herstellen van de trainingsimpact. En kan jij de volgende dag weer vol aan de bak. Want een nieuwe trainingsprikkel op een zo hersteld mogelijk lichaam = beter trainingsrendement!

​En als laatste: neem zéker ook een probioticum mee! De kwaliteit van het leidingwater in zuiderse bestemmingen is vaak niet wat we gewend zijn in België. Ook al vermijd je om het te drinken, het wordt ook gebruikt voor het maken van ijsblokjes, om fruit en groenten mee te wassen etc. Omdat je jouw lichaam ter plaatse al flink belast met trainen, ben je dus sowieso gevoeliger naar buikbeestjes toe. Preventieve inname van een probioticum is dus aangewezen.

Ohja… vergeet ook jouw Sportapotheek-shaker niet in te pakken 😉

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!