Core stability & flexibiliteit

23 november 2021

Als sporter heb je in feite al genoeg aan je hoofd wanneer je bezig moet zijn met trainen, rusten en eten alleen. Oh ja, en dan moet je nog eens gaan werken, het huishouden doen en een sociaal leven onderhouden. Niet meer dan logisch dat core stability training en flexibiliteit/stretching er vaak bij inschiet.

Hoewel ze geen instant effect opleveren, zijn dit soort trainingen nochtans heel belangrijk en geven ze grote voordelen op de lange termijn. Een sterke core en een flexibel lichaam zorgen er immers voor dat alle spieren optimaal ingezet worden en het risico op overbelasting sterk vermindert. Zeker wanneer je een sport beoefent waarbij je altijd dezelfde spiergroepen aanspreekt (bv fietsen of lopen) is het belangrijk om ook de romp sterk genoeg te maken zodat niet enkel je benen het werk hoeven te doen. Op die manier krijg je niet alleen een betere houding tijdens het sporten, maar vang je de belasting meer gespreid op en verminder je de kans op rugklachten en compensatie.

Zelf vond ik het lastig om core stability training te integreren in mijn sport- en werkschema. Zolang ik ervoor naar de kinesist ga, kan ik het makkelijk volhouden. Wanneer ik het zelf moet onderhouden, vind ik het een pak lastiger. Nochtans is het iets was niet per se veel tijd hoeft in te nemen. En geef toe: eigenlijk is het niet zo heel moeilijk om 20-30 minuten per dag tijd te maken, toch?

Wat voor mij persoonlijk heel goed werkt, is om 3-4x per week een halfuur yoga te doen ‘s avonds. Een actieve vorm van yoga (vinyasa flow) waarbij de focus ligt op het werken op core stability en lenigheid. Een halfuurtje per dag zweven op de grens tussen ontspanning en inspanning dus, waarbij het mijn rompstabiliteit en algemene flexibiliteit ook nog eens ten goede komt. Een ideale combinatie voor mij.

Probeer je het ook graag eens uit?
Ga dan zeker eens kijken bij Zensa Yoga Online (2 weken gratis online yoga) of installeer de Down Dog app.

Een goede kinesist of personal trainer kan jou ook helpen om een vaste routine op te stellen die jou maximaal rendement geeft in ruil voor minimale tijdsbesteding.

Dan is het enkel nog aan jou om deze routine op vaste momenten te integreren in jouw agenda. Mik daarom niet onmiddellijk op dagelijkse training, één of twee keer per week is een goede start. Eens je het effect van core stability ook zelf gaat voelen, wordt het vanzelf nog gemakkelijker om het vol te houden!

Een ander interessant artikel dat het nut van core stability bevestigt, las ik op de blog van Rik De Voogd. Je vindt er ook een korte maar doeltreffende routine terug om je Gluteus medius te trainen. Zeker voor fietsers zijn deze spieren essentieel voor een juiste uitlijning tussen heupen en knieën. Het regelmatig trainen van deze kan je dus heel wat overbelastingsleed besparen!

Opgelet: focus je bij core stability altijd op het correct uitvoeren van de oefeningen, niet op het fysiek heel zwaar maken van je training. De juiste uitvoering is immers essentieel voor het juiste rendement! Liever meerdere herhalingen van kortere reeksen op een juiste manier dan dat je de houdingen niet correct kan volhouden bij langere reeksen. 

Een druppel water kan een steen doorboren, niet omdat hij hard valt, maar omdat hij dikwijls valt 😉

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!