Heb ik als sporter een Omega 3 supplement nodig?

6 december 2023

Omega 3 vetzuren (EPA, DHA, ALA) zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat zegt jou misschien niet veel (tenzij je een biochemicus bent) maar wat sowieso wél het weten waard is, zijn de gezondheidsvoordelen die deze Omega 3 vetzuren met zich meebrengen!

Het is intussen namelijk algemeen duidelijk dat Omega 3 vetzuren sterk ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze stimuleren de eiwitopbouw in de spieren, waardoor ze een rol spelen in optimaal spierherstel en spieropbouw. Niet alleen op niveau van het spierstelsel maar ook op cognitief en metabool niveau spelen Omega 3 vetzuren een essentiële rol. En ook immunomodulerende eigenschappen zijn aangetoond, wat erop wijst dat ze belangrijk zijn voor onze weerstand.

​Jammer genoeg zit het in de dagelijkse voeding vaak een beetje scheef: we krijgen in overvloed Omega 6 vetzuren binnen, maar véél te weinig Omega 3… Terwijl Omega 6 helemaal niet die voordelen heeft die Omega 3 wel bezit. De balans tussen Omega 6 en Omega 3 is dus heel belangrijk om het evenwicht in alle processen te bewaren. Reden te meer dus om als sporter extra aandacht te besteden aan Omega 3 vetzuren in het weekmenu:

​🐟 Vette vis: (gerookte) zalm, makreel, haring, sardientjes, forel
​🥜 Lijnzaad, chiazaad, walnoten en afgeleide olie

​Domper op de feestvreugde: de Omega 3 aanvoer vanuit plantaardige bronnen is veel lager dan van de dierlijke bronnen aangezien je kleinere porties consumeert. En bij de dierlijke bronnen is het natuurlijk zo dat je ze niet dagelijks gaat eten. Enerzijds omwille van de prijs, anderzijds ook liever niet omwille van de gehaltes zware metalen in vis. Het is dus best wel een beetje een mindfuck om jouw ideale hoeveelheid Omega 3 binnen te krijgen.

Probeer zeker 1x per week een vette vissoort op het menu te zetten en kies ook regelmatig voor de bovengenoemde plantaardige bronnen. Daarnaast is voor sporters een supplement ook sterk aangewezen om tekorten te voorkomen en balans met Omega 6 aanvoer te behouden. Door dagelijkse inname van 500mg tot 1250mg Omega 3 vetzuren per dag (verdeeld over EPA en DHA) breng je voldoende Omega 3 aan om alle positieve effecten op spieropbouw/-herstel, cognitieve functies, weerstand en metabool systeem te ondervinden.  En zeker wanneer je weinig tot geen vette vis eet, is een supplement haast onmisbaar 💊

​In sommige situaties is een nog hogere inname van EPA gewenst: bv wanneer zeer sterk ingezet wordt op het ontstekingsremmende en spieropbouwende effect van de Omega 3 vetzuren. Dit kan het geval zijn bij herstel na blessure. Bij revalidatie wordt daarom vaak een dosering van 2 gram Omega 3 per dag nagestreefd. Dan is een supplement bijna een must, omdat het zo goed als onmogelijk is om dergelijke hoge hoeveelheden uit een normaal voedingspatroon te halen.

​👩‍🔬 Laat je adviseren wat betreft de keuze van het supplement! Er zijn er heel veel op de markt, maar zuiverheid, kwaliteit en prijs zijn zeer sterk verschillend! En als je’t inneemt, wil je natuurlijk geen rommel in je lijf. Kies dus voor:

  • Hooggedoseerde capsules (interessante doseringen van zowel EPA als DHA)
  • Visolie uit duurzame visvangst en vis van niet-bedreigde soorten
  • Extractie via een koud productieproces (belangrijk voor de kwaliteit)
  • Omega 3 vetzuren in Triglyceride vorm (snellere opname dan de ethylester vorm)
  • Inname bij of na een maaltijd die vetten bevat ​

In het assortiment van De Sportapotheek vind je 2 supplementen die aan al deze eisen voldoen. Dosering kan worden aangepast al naargelang jouw persoonlijke behoefte en eetpatroon. Je vindt de Unocardio Sports en 6D Sports Nutrition Omega 3 in de webshop bij de ondersteunende supplementen!

 

Mijn aanbevelingen?

    • Als je wekelijks 1-2x vette vis eet en daarnaast dagelijks een plantaardige bron
      • Elke dag 1 capsule UnoCardio Sports of 6D Omega3
    • Als je niét wekelijks 1-2x vette vis eet en ook maar zelden plantaardige Omega3 bronnen gebruikt
      • Elke dag 2 capsules UnoCardio Sports of 6D Omega3

 

​Graag meer uitleg of persoonlijk advies? Stuur me een berichtje! ✉️

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!