Het belang van natrium voor sporters

10 maart 2022

Natrium moet zowat hét belangrijkste mineraal zijn voor de sportende medemens! Het is een essentieel element voor de vochthuishouding, voor de spiercontracties en geleiding van zenuwprikkels in ons lichaam. Natrium helpt ook om de bloeddruk in stand te houden, iets wat natuurlijk belangrijk is wanneer we inspanning leveren 🙂

Wanneer we zweten, verliezen we natrium. De hoeveelheid die verloren wordt, is afhankelijk van persoon tot persoon. Dat je veel zweet (veel vocht verliest) wil niet noodzakelijk zeggen dat je ook veel natrium verliest of omgekeerd! Iemand die veel natrium verliest, krijgt makkelijk witte randen op kledij door afzetting van het het zout. Voor deze zogenaamde ‘zoute’ zweters is het absoluut superbelangrijk om voldoende te drinken én om het natrium zo goed als mogelijk weer aan te vullen.

Een vochtverlies van 2% leidt al tot prestatieverlies, dat is zelfs nog vòòr je dorstgevoel ervaart! En in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de nummer 1 oorzaak van krampen niet magnesiumtekort maar vocht/natriumtekort! Wanneer deze optreden, ben je eigenlijk al heel ver voorbij het punt van prestatieverlies. Absoluut te vermijden dus!

Een goede isotone drank vult naast je suikers ook vocht en natrium aan: ideaal gezien bevat deze tussen de 200 en 550mg natrium per 500ml. Zoute zweters gaan best op zoek naar een variant die eerder aan de hoge kant zit qua natriumgehalte. Ook aan sommige energy gels en bars werd extra natrium toegevoegd met het oog op het behoud van een goede vochtbalans tijdens inspanning. Kies voor deze varianten wanneer je een zoute zweter bent en/of wanneer je gaat sporten in warme en vochtige omstandigheden.

Voor (zoute) zweters is het op warme dagen vaak interessant om voor inspanning al extra zouten in te nemen. Dit kan makkelijk onder vorm van een elektrolytoplossing (bv ORS) die én zouten én vocht aanvult. Op die manier neem jij al een voorsprong wat betreft vochtverlies tijdens de inspanning die zal volgen.

Sidenote: een té hoge natriuminname is natuurlijk ook niet gewenst en kan zelfs gevaarlijk worden! Algemeen gezien geeft een natriuminname van 1,2 gram per uur geen problemen. Om aan deze hoeveelheid te komen, moet je wel echt al je bet doen, dus maak je daar vooral geen zorgen over. Voor sommige sporters is echter een hogere inname ook mogelijk en soms zelfs noodzakelijk (bv voor zoute zweters) maar dit wordt best getest onder begeleiding en na het afnemen van een zweettest! Don’t try this at home dus.

Ben jij benieuwd welke sportdranken rijk zijn aan natrium en/of aan welke producten extra natrium werd toegevoegd? Ben je een (zoute) zweten en vind je het moeilijk om je vochtbalans in evenwicht te houden tijdens inspanning? Stuur een mailtje naar charlotte@desportapotheek.com voor persoonlijke tips!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!