Hoe kan ik het beste opkomende krampen behandelen?

30 mei 2024

Krampen… Wat zijn ze? Waar komen ze vandaan? En vooral: wat kan je eraan doen?

De ene persoon krijgt er vaker mee af te rekenen dan de andere, maar iedereen heeft het wel al eens meegemaakt: je bent een stevige inspanning aan het leveren, het tempo is hoog en het gaat lang goed maar ineens is daar… “Aiii!”, dat gevoel van opkomende kramp. Sùpervervelend!

Want ofwel moet je even de intensiteit minderen, ofwel zelfs helemaal stoppen met je inspanning. Zeker als de kramp uit het niks in full force doorbreekt. Eruit stretchen kan helpen, maar is niet altijd doeltreffend. En je weet: eens je dit gevoel hebt gehad, is het heel waarschijnlijk dat de (opkomende) kramp nog eens terug komt piepen iets verderop.

Oorzaak en preventie

Ondanks het feit dat ze zo vaak voorkomen, is van het biochemische mechanisme achter krampen nog maar relatief weinig geweten. Wel staat het vast dat het intact houden van vocht- en elektrolytbalans een belangrijke rol speelt in preventie. Prehydrateren, actief hydrateren tijdens inspanning en rehydrateren na afloop zijn dus de boodschap. Zeker wanneer je een grote en/of zoute zweter bent!

Uiteraard is “conditionering” van de juiste spiergroepen ook essentieel: wanneer je lichaam onvoldoende is getraind op de motoriek, intensiteit en/of duur, dan is het veel waarschijnlijker dat krampen zullen optreden. Denk maar aan onvoldoende training op een tijdritfiets, een loper die ineens gaat zwemmen, een puur recreatief sporter die onvoorbereid deelneemt aan een wedstrijd,… De kans dat daar krampen de kop op zullen steken, is veel groter dan wanneer een goede voorbereiding en conditionering heeft plaatsgevonden.

Behandelen

Even de rem optrekken is meestal noodzakelijk wanneer krampen optreden. De intensiteit verminderen en wachten tot de spieren zich ontspannen, is vaak een manier om mildere krampen weg te doen trekken. Dit kan wel enkele minuten duren. Soms kan stretchen ook helpen, al is daar weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Om grotere, blokkerende krampen de kop in te drukken of te voorkomen, lijkt “pickle juice” een goede oplossing te zijn. Dit is zeer natriumrijk en je zou dus denken dat het op die manier helpt om de kramp te verlichten/blokkeren. Maar eerder lijkt het de zeer sterke, scherp zure smaak van azijn te zijn die de sensorische zenuwen in de mond gaat prikkelen, waardoor de overactieve zenuwsignalen naar het spierstelsel toe geblokkeerd worden. Dit blijkt de duur van de kramp tot 1/3de te verkorten! Wanneer het tijdig wordt ingenomen (i.e. bij het beginnend gevoel van opduikende kramp) kan de kramp zelfs voorkomen worden. Ideaal dus tijdens meer intensieve inspanningen waar je het allerbeste van jezelf wil geven. Zoals bv in wedstrijd.

Maar omdat je natuurlijk liever geen pot augurken meeneemt onderweg, is er gelukkig een oplossing 🙂

CRAMPFIX®

CRAMPFIX® is een vloeibaar voedingssupplement op basis van azijn dat ter preventie en controle van krampen kan gebruikt worden. Handige “single shots” of flesjes met meerdere dosissen erin.
Bij de eerste tekenen van kramp, wordt een dosis van 15-20ML (1 single shot of 1/3 van een flesje) in de mond genomen en rondgespoeld. De vloeistof mag nadien worden ingeslikt of uitgespuwd.
Een dergelijke inname mag tot maximaal 5x worden herhaald op een dag. Gebruik kan zowel tijdens als buiten inspanning. Dus ook bij krampen in de uren na inspanning, kan Crampfix® soelaas bieden en zodus het herstel bevorderen.

Crampfix® draagt het Informed Sports label, wat wil zeggen dat elk lot getest wordt op aanwezigheid van verboden stoffen. Certificaten kunnen daarvoor worden aangeleverd op vraag.

Benieuwd om te proberen? Je vindt Crampfix® terug in de webshop in de categorie ondersteunende supplementen!

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!