Opstellen van een bicarbonaatschema

18 juli 2021

In een vorige blog ging ik dieper in op de 6D Isobuffer en de prestatiebevorderende werking van bicarbonaat. In deze blog geef ik jou de praktische tips mee zodat jij zelf een bicarbonaatschema kan opstellen en het beste uit jezelf naar boven kan halen op wedstrijd!

Bij het opmaken van een bicarbonaatschema moet rekening gehouden worden met:

Het lichaamsgewicht

Voor het optimale effect van bicarbonaat, moet een dosis van 0,2 tot 0,3 gram bicarbonaat per kilogram lichaamsgewicht ingenomen zijn tegen het kritieke moment van inspanning/wedstrijd. Dit wil zeggen dat een sporter van 70kg al gauw 21g bicarbonaat moet innemen in de periode voor en tijdens de inspanning, en dit op een gestructureerde manier.

Het type sport

  • Intermittente sport: Isobuffer kan ingenomen worden tijdens de inspanning (500ML per uur) – bv wielrennen
  • Tornooi: geen inname Isobuffer tijdens wedstrijd, maar wel in tussentijdse pauzes – bv zwemmen
  • All out wedstrijd: volledige dosis moet pre-wedstrijd worden ingenomen – bv atletiek<

Timing van de wedstrijd

  • Start ‘s morgens: combineren van Natrium Bicarbonaat-tabletten met Isobuffer om te vermijden dat er te vroeg moet worden opgestaan
  • Start ‘s namiddags of ‘s avonds: Isobuffer kan worden opgenomen in het carbo-loadingschema (want biedt ook 30g KH per 500ML) – combinatie met Natrium Bicarbonaat tabletten kan zoals gewenst, maar ook enkel inname van Isobuffer is mogelijk
  • Afhankelijk van het startuur: waar kan Isobuffer/Natrium Bicarbonaat gecombineerd worden met de pre-wedstrijd maaltijden?
  • Hoe lang zal de inspanning duren (in uur) en hoe veel Isobuffer kan eventueel tijdens de inspanning worden ingenomen?

Bij inspanningen die vroeg ‘s morgens beginnen en/of voor sporters met een hoger lichaamsgewicht (die dus een hogere dosis bicarbonaat moeten innemen) wordt Isobuffer makkelijk gecombineerd met 6D Sodium Bicarbonate tabletten. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat 500ML Isobuffer overeenkomt met 4 tabletten 6D Sodium Bicarbonate. Daar waar de inname van Isobuffer bovendien beperkt is tot 500ML per uur, is dat niet het geval bij de tabletten: hierbij zit het maximum op 6 tabletten per inname voor mannen en 5 tabletten per inname voor vrouwen. Dit maakt het mogelijk om bv 6 tabletten in te nemen bij het ontbijt en dan een half uur later nog eens 4. Bij de tabletten moet altijd wel iets gedronken worden en liefst ook een hapje gegeten. Het maagske, weet je wel… Vanaf 1h15 voor de start van de inspanning worden bij voorkeur geen tabletten meer ingenomen omdat deze te veel op de maag zouden kunnen liggen wanneer er onmiddellijk een intensieve inspanning wordt geleverd.

Tenslotte mag Isobuffer nooit aan een andere drank dan water worden toegevoegd!! Wanneer een vochtinname van meer dan 500ML per uur wordt nagestreefd tijdens de inspanning, moet de extra hoeveelheid vocht altijd water zijn. Dit omwille van het reeds zeer hoge natriumgehalte van de Isobuffer. Combinatie van Isobuffer met isotone sportdrank kan eventueel, maar moet altijd onder begeleiding getest worden, bij voorkeur ook na het afnemen van een zweetproef.

Hoe gieten we al deze info nu concreet in concrete bicarbonaatschema’s? In een volgende blog gids ik je doorheen een aantal voorbeelden van schema’s voor verschillende types sporters en verschillende wedstrijden!

Wil je deze graag nu al bekijken en wil je graag alle info over bicarbonaat netjes bij elkaar in een documentje? Bestel nu 6D Isobuffer in combinatie met 6D Sodium Bicarbonate en ontvang een handige PDF met alle tips en voorbeelden!

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!