Sporten in de zon

13 juni 2021

Ok, sporten in barre weersomstandigheden heeft iets heroïsch, maar eigenlijk is er toch niks zaliger dan buiten sporten onder een stralende zon?? Die extra drive om naar buiten te gaan, lekker veel Vitamine D opdoen en als het kan ook even een kleurtje meepakken: héérlijk. Zonnecrème is echter iets waar veel sporters een haat-liefde verhouding mee hebben…

Ik hoor dan ook heel vaak dat de zonnebescherming voor het sporten geslipt wordt: plakkerige crèmes die bij het zweten opnieuw uit je huid lijkt te komen, prikkende ogen,… ik snap het wel. Maar laat dit geen reden zijn om je niet te beschermen tegen de zon, want eigenlijk zijn voorgaande zaken eigenlijk het teken  dat gewoon het teken dat je de het verkeerde product gebruikt. Want ze bestaan weldegelijk: lotions die water-, zweet-, en wrijvingsbestendig zijn en die instant droog aanvoelen op je huid. Crèmes voor het gezicht die licht zijn van textuur en die niet prikken in je ogen. Laat je niet wijsmaken dat dat er nu eenmaal bij hoort! Neem zeker een kijkje in de webshop bij de categorie ‘huidverzorging’ voor een paar topsuggesties. Geen prikkende ogen en geen plakkerige crèmes, gegarandeerd!

Zeker voor sporters is zonnebescherming sùperbelangrijk, aangezien je heel wat uren buiten spendeert. En vaak is dat niet in de schaduw. Zeker dus ook altijd goed je neus en oren insmeren en dit regelmatig herhalen, bij voorkeur elke 3 uur. Een zonnestick is daarom heel handig om mee te nemen. Of een mini potje van jouw favoriete zonnecrème (dat je eventueel zelf afvult). Uiteraard beschermen een helm (voor fietsers) of een petje (voor lopers) ook een beetje, maar zeker niet voldoende. Wanneer je op hoogte gaat trainen, wordt zonnebescherming nòg belangrijker, omdat de intensiteit van de zonnestralen op hoogte nog toeneemt. Geen risico’s nemen op dit vlak dus!

Waarom smeren?

UVB stralen zijn verantwoordelijk voor bruinen en verbranden (Bruinen en verBranden, ezelsbruggetje!) en dit is natuurlijk het effect dat zichtbaar is. Maar zonnebescherming gebruik je niet enkel om niet te verbranden, want ook tegen UVA stralen moet je je beschermen. Deze stralen veroorzaken huidveroudering en DNA schade (Aging & DN-A, ezelsbruggetje!) wat leidt tot rimpels, pigmentvlekken en (huid)kanker. Deze zaken zijn pas zichtbaar op lange termijn: denk dus twee keer na voor je je niet insmeert en denkt dat de rode huid wel snel bruin zal worden en dat je er daarmee vanaf bent.

De SPF factor op je zonneproduct slaat op de UVB bescherming. SPF50 wil zeggen dat je 50 keer zo lang in de zon kan blijven zonder te verbranden. Bij 30 is dit 30 keer, etc. De SPF geeft je dus geen indicatie over de UVA bescherming, maar de Europese richtlijnen zeggen wel dat de UVA bescherming minstens een derde van de UVB bescherming moet bedragen. Dus hoe hoger de SPF, hoe hoger de UVA bescherming. Om hiervan te mogen uitgaan, check je best op je zonneproduct of er ook een omcirkeld UVA-teken op staat en dat jouw product het CE keurmerk draagt.

Hoeveel smeren?

De ideale hoeveelheid zonnecrème voor je gezicht is 2 streepjes ter lengte van 2 vingertoppen. Voor jouw lichaam doe je als volgt: reken voor elk oppervlak ter grootte van een handpalm 1 zo’n streepje. Op die manier gebruik je voldoende en kan je rekenen op de bescherming die jouw zonnebescherming belooft.

Enneuh, maak je zeker geen zorgen dat je geen mooi kleurtje zal krijgen. Ook wanneer je je elke 3 uur insmeert met een SPF50 zal je nog steeds bruinen. Mijn forever present tan lines zijn er het mooiste bewijs van 😉

 

 

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!