Vrouwen en vochtbalans

6 juli 2021

Ik denk dat mijn sporters intussen al weten dat vochtbalans een van mijn absolute stokpaardjes is, en dat is naar mijn mening niet meer dan terecht. 2% vochtverlies geeft al prestatieverlies, terwijl je eigenlijk pas dorstgevoel ervaart op ongeveer 4% vochtverlies. Wanneer je dus een dorstig gevoel hebt tijdens het sporten, weet je dus dat je eigenlijk niet volledig optimaal presteert… Héél belangrijk op training en al zeker in wedstrijd dus om rekening te houden met die vochtbalans!

Vochtbalans vs menstruatiecyclus

Bij vrouwelijke sporters is vochtbalans echter ook iets dat voor zeer gemengde gevoelens zorgt. In tegenstelling tot mannen ondervinden vrouwen immers hormonale schommelingen, deze zijn eigen aan de menstruele cyclus. Voornamelijk naar het einde van de cyclus toe zorgen hogere oestrogeenniveaus voor het extra vasthouden van vocht in het lichaam. Dit extra vocht kan zeer hinderlijk aanvoelen (gespannen borsten, pijnlijke benen, opgezwollen gevoel) en kan ook makkelijk een paar extra kilo’s op de weegschaal weergeven. Niet zo fijn vlak voor een wedstrijd en al zeker niet bij sporten in gewichtscategorieën.

Wanneer je hiervan last ondervindt, probeer er dan de dagen voor je menstruatie op te letten om niet al te zoutrijk te eten: dit zal het vasthouden van nog meer extra vocht helpen beperken. Bij zoutrijke voeding denken we dan vooral aan kant-en-klare bereidingen, bereide vleeswaren/vleesvervangers, opgelegde producten, bereide sauzen, bouillon, ansjovis, kappertjes,… Dit zijn allemaal zaken die los van je hormonale cyclus de dag nadien voor gewichtstoename kunnen zorgen. En dit is oké he! Je mag er je alleen niet op fixeren 🙂

Anticonceptie

Ook een klassieke anticonceptiepil kan zorgen voor gewichtstoename door vocht vasthouden: deze pillen bevatten immers zowel progestageen als oestrogeen. Deze laatste kan dus voor wat extra gewicht zorgen, belangrijk is om je hierdoor niet te laten demotiveren en te weten dat dit enkel van vocht afkomstig is! Er bestaan ook anticonceptiepillen met enkel progestageen, de zogenaamde minipillen. Deze bevatten geen oestrogenen en geven dus minder dat vasthouden van vocht. Dit soort pillen wordt continu doorgenomen (dus géén stopweek) en moeten evenwel stipter op tijd ingenomen worden. Er is immers minder marge voor betrouwbaarheid dan bij een klassieke pil. Een hormoonspiraal bevat ook geen oestrogenen en is dus een goed alternatief voor een minipil.

Wanneer je denkt over omschakelen van anticonceptiemethode, bespreek dit dan altijd eerst met je gynaecoloog of huisarts. Er zijn immers nog verschillende factoren die bepalend zijn bij de keuze van een anticonceptiemethode. Ook onder meer invloed op de huid (acne), eventuele migraine, tromboserisico, gebruiksgemak,… zijn allemaal dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Nooit op eigen initiatief overstappen dus!

Los van dit alles kan je het vasthouden van wat extra vocht als vrouw ook ergens als een voordeel zien: bij trainingen of wedstrijden in warme omstandigheden zal jouw lichaam extra marge hebben voor het behouden van de vochtbalans. Geen prestatieverlies door vochtverlies dus voor jou! 😉

Maar wel blijven drinken hé! 😀

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!