Met de 6D Ultragel naar 90-120g koolhydraten per uur, hoe pak ik dat aan?

7 februari 2023

Het werd al aangekondigd op sociale media en ook in de nieuwsbrief kwam het al aan bod… Er is een nieuw soort gel op de markt van 6D Sports Nutrition, namelijk de Ultragel! Maar liefst in 3 verschillende smaken, waarvan eentje met 75mg caffeïne.

Stevige jongens, want elke gel bevat 45 gram koolhydraten op een totaalvolume van 70ML. Dankzij dit grotere volume voelen ze niet stroperig aan en kan je ze makkelijker innemen. Ook brengen ze per stuk 200mg natrium aan, en da’s altijd een element waar ik gelukkig van word 🙂

Nog bijzonder aan deze gels: de koolhydraten zitten in 1:1 verhouding glucose:fructose. Yes, dat lees je goed! Geen klassieke all-time favourite 2:1 verhouding waarover ik altijd loop te schreeuwen dus. En dat heeft een wel heel specifieke reden: deze gels laten sporters toe om ! ! mits de nodige gut training en opbouw! ! een koolhydraatinname van 90-120g per uur na te streven.

Heel concreet wil dat zeggen dat je als sporter eerst met producten met een 2:1 verhouding opbouwt tot het verwerken van 90 gram KH per uur. Dus eerst naar 60, 70, 80 en tenslotte 90 gram per uur.
Verdraag je dit goed? Dan kan je in een next level jouw lichaam verder trainen richting 120 gram per uur. In dit next level (90-120g/u) is de hoeveelheid glucose de meest bepalende factor voor het optreden van buikklachten. Daarom is de verhouding glucose:fructose in de ultragels teruggebracht tot 1:1

120g KH per uur bereik je dan door combinatie van elk uur 500ML isotone sportdrank (2:1 verhouding!) en elk halfuur een 6D Ultragel. Op die manier komt de uiteindelijke koolhydraatverhouding uit op 1:0,8 en deze is ideaal wanneer je naar 120g per uur wil gaan om te knallen in wedstrijd. 

Maar!

Ik kan het niet genoeg benadrukken: train dit geleidelijk op! Werk eerst naar 90g per uur met producten in 2:1 verhouding vooraleer je richting 120g per uur gaat met producten in 1:0,8 verhouding . En uiteraard: test jouw fueling NOOIT een eerste keer op wedstrijd. Zorg dat je dit steeds vooraf uitgebreid toegepast hebt op training!

Uiteraard kan je de 6D Ultragels ook gewoon gebruiken zonder dat je die ultrahoge koolhydraatinname nastreeft. Ze kunnen perfect gecombineerd worden met andere sportvoedingsproducten met 2:1 verhouding. Dan zijn ze natuurlijk lekker handig omdat je per eetmomentje meer carbs kan tanken. En je dus minder veel gels moet meesleuren 😉

Je vindt alle drie smaken terug  in De Sportapotheek webshop

Uiteraard ook verkrijgbaar bij Apotheek Meersschaut, kom dus gerust ook eens live langs!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!