Beta Alanine als prestatiebevorderend supplement

3 februari 2024

Beta alanine is een voedingssupplement dat héél veel gebruikt wordt in de duursport. Je hebt de naam dus misschien wel al eens ergens horen vallen. Maar wat is het, wat doet het en hoe neem je het best in om je prestatie te verbeteren? 

⚡️Een Beta Alanine kuur maximaliseert de carnosinevoorraad in de spieren. Die carnosinevoorraad is bepalend voor de buffercapaciteit binnenin de spier. Hoe groter die carnosinevoorraad, hoe breder de buffercapaciteit en hoe langer het verzuringspcoces in de spieren kan worden uitgesteld. Het prestatieverbeterende effect hiervan wordt vooral gezien bij inspanningen tussen de 30 seconden en 10 minuten. Bij plotse explosieve inspanningen (bv 100m sprint) wordt geen effect gezien, maar wel bij zgn. “intermittent sports” waar meerdere fasen van inspanningen elkaar opvolgen (zoals bvb wielrennen, hardlopen, roeien, zwemmen,…) Hierbij kan de inspanning langer worden aangehouden en wordt de herhaling van opeenvolgende inspanningen vlotter verteerd omdat het herstel tussen deze inspanningen wordt bevorderd. Hierdoor stijgt de algemene prestatie tijdens de inspanning! Denk dus maar aan een wielerwedstrijd met een ontsnapping, beklimmingen en een eindsprint. Of aan een loopwedstrijd over heuvelachtig parcours. Of aan een zwemtornooi. Of….

⚡️Voor optimale werking moet Beta Alanine ingenomen worden in een kuur van 6-12 weken aan 4,8 gram per dag. Bij voorkeur in een ‘Slow Release’ vorm. Hierdoor krijg je optimale opname en minimale bijwerkingen. Beta Alanine geeft namelijk aanleiding tot tintelingen in gelaat, vingers en voeten. Een kwaliteitsvolle SR formule en een gespreide inname, herleidt dit tot een minimum. 6D Beta Alanine SR Carnosyn is zo een SR vorm.

⚡️Het effect van een Beta Alanine kuur is waarneembaar vanaf 4 weken (waarna het dus ook jouw trainingsperiode ten goede komt), is optimaal vanaf 6 weken en kan maximaal gerekt worden tot 12 weken. Daarna wordt een pauze ingelast of kan je er eventueel voor kiezen om nog eens gedurende maximaal 12 weken een onderhoudskuur van 2 tabletten per dag (2x per dag 1 tablet) in te nemen om het effect nog wat te gaan uitrekken. Na het stoppen met de kuur Beta Alanine, vermindert het effect gestaag over een periode van 6-8 weken en blijft dus wel nog een tijdje voelbaar.

⚡️Wil jij graag conditioneel pieken in een bepaalde periode? Tel dan een 6- tot 12-tal weken terug om te bepalen wanneer jij best start met inname van Beta Alanine. Vervolgens neem je gedurende die periode 3 keer per dag 2 tabletten 6D Beta Alanine SR Carnosyn. Het vraagt dus wel wat discipline (tip: zet een vast alarm in je telefoon!) maar het loont absoluut!

Je vindt Beta Alanine in de webshop!
Voor welke doelstelling plan jij een kuur in? Laat het me weten in een berichtje!

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!