Collageen voor sporters

5 september 2021

Ongetwijfeld heb jij ook wel al van collageen gehoord. Misschien als ingrediënt in je dagcrème, in een inspuiting die je ooit kreeg, onder de vorm van een supplement of in één of andere reclame. Maar wat is het? En wat is er van aan?

Collageen is een structureel eiwit dat in ons lichaam heel uitgebreid voorkomt: het heeft een belangrijke functie heeft naar stevigheid en elasticiteit in ons lichaam. We vinden het oa in de huid, maar dus ook in zeer grote hoeveelheden in de botten, spieren en ligamenten. Collageen zorgt er voor een betere “sponswerking” van het musculoskeletaal systeem. Wanneer je de gewrichten vergelijkt met een spons, snap je meteen dat collageen maakt dat de spons beter gehydrateerd en dus veel sterker, veerkrachtiger en soepeler is.

Ons lichaam maakt zelf zijn eigen collageen aan. Helaas is het wel zo dat de aanmaak van collageen afneemt bij het ouder worden en de afbraak ervan toeneemt. Dat is dus meteen ook een van de redenen waarom rimpels en huidverslapping optreden.

Gelukkig is er ook goed nieuws: je kan de lichaamseigen collageenproductie ook een duwtje in de rug geven en verhogen door collageen te gaan innemen onder vorm van een supplement! En dit waar het dus wel heel interessant wordt voor sporters die sukkelen met blessures, kraakbeenletsel, peesontstekingen, enzovoort. Maar evengoed is een collageensupplement zeer zinvol voor sporters die aan contact- en of impactsporten doen en waar pezen, ligamenten en gewrichten heel fel onder druk komen te staan.

Recent zijn er heel wat wetenschappelijke studies verschenen die wijzen op vermindering van blessures, verkorte blessuretijd en een verhoogde collageensynthese in het lichaam door inname van 15 gram collageenpeptiden (het zgn gepatenteerde “Peptan®”) in combinatie met 50mg Vitamine C.

Het beste moment om collageen in te nemen is een (half)uurtje voor je gaat sporten. Bij blessures en revalidatie wordt het best genomen een (half)uurtje voor de kine of voor je je oefeningen doet, aangezien de specifieke belasting van de spieren/gewrichten de collageenaanmaak extra zal triggeren.  Maar evengoed kan het collageensupplement gewoon standaard ‘s morgens worden ingenomen. Bv wanneer je een rustdag hebt of wanneer je door blessure immobiel bent.
Àls je het neemt, zou ik zeker aanbevelen om het dagelijks in te nemen en niet enkel op de dagen waarop je traint. Zeker wanneer je als sporter in de lappenmand bent terechtgekomen, is dat heel belangrijk.

Effect voel je vanaf 2 tot 4 weken, optimaal neem je een kuur van minstens 2 maanden.
Let bij de keuze van een supplement zeker op het juiste gehalte en de toevoeging van Vitamine C. Voor het benaderen van het resultaat dat in wetenschappelijke studies wordt aangetoond, is het immers belangrijk dat de juiste dosering en de juiste kwaliteit (Peptan ®) wordt gebruikt.

Belangrijk om weten is wel dat collageen NIET, NOOIT, NEVER vegetarisch/vegan is. Heel jammer voor de plant based atleten, maar het is wat het is. Op het internet zijn wel zgn “vegan collageen boosters” terug te vinden, maar die zijn wetenschappelijk totaal niet onderbouwd en kunnen ook geen resultaten voorleggen. Laat je dus niet foppen!

Benieuwd naar wat een collageensupplement voor jou kan betekenen? Vragen over deze blog of over de toepassing? Mail naar charlotte@desportapotheek.com!

Twee kwalitatieve en hoogwaardige collageensupplementen vind je in de categorie ‘supplementen’ in de webshop terug!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!