Eiwitshakes vs Eiwitshakes

16 april 2021

Vele firma’s laten jou graag geloven dat hun eiwitshake absoluut superieur is aan elke andere eiwitshake op de markt. De jammere waarheid is dat dit in de meeste gevallen niet zo is. 

Maar hoe kom je dan te weten of een bepaalde eiwitshake wel geschikt is voor jou?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je kijkt naar het doel waarvoor je een eiwitshake gebruikt. Is dat afvallen? Herstel na training? Opbouw van spiermassa? Voor al die verschillende doeleinden kunnen eiwitshakes gebruikt worden, maar deze kunnen heel anders zijn qua samenstelling. Want je hebt eiwitshakes en je hebt eiwitshakes. Belangrijk dus om goed de kleine lettertjes te lezen om te bepalen of het product dat jij in handen hebt ook weldegelijk het beste product is voor jouw doeleinden.

Om een voorbeeld te geven: onderstaande shake profileert zich als een hoogwaardige shake die kan ingezet worden als eiwitrijk tussendoortje in het kader van een afslankings- en/of detoxkuur. Gezien de 21g eiwitten per portie, kan die daar in theorie inderdaad prima voor gebruikt worden.

Maar: kanttekening! In hun marketingverhaal promoten ze deze shake ook als uitzonderlijk geschikt voor sporters na inspanning, gezien de shake hoogwaardige whey eiwitten bevat. Met deze bewering heb ik het al een pak moeilijker, want ook al is dat van die whey eiwitten wel juist, de shake bevat ook inuline, vezels en verdikkingsmiddelen. Deze mogen er wel met goede bedoelingen (want verzadigend, prebiotische werking) in gestopt zijn aangezien deze shake in het kader van een afslankprogramma wordt geadviseerd, maar ze vertragen wel de opname van de whey eiwitten. En een ultrasnelle opname is net wat zo belangrijk is bij een whey shake na het sporten. 

Deze shake bevat per portie 2,1gram leucine. Niet slecht, maar voor het beste resultaat naar recovery en spierherstel was 3 gram leucine een pak beter geweest. Moeten we daarover muggenziften? Misschien niet, maar aangezien deze shake verkocht wordt aan een prijs van 88eur per kilo, mogen we toch al wat strenger zijn. 

Is deze shake dan slecht qua samenstelling? Nee, integendeel zelfs. Maar als je de duurste bent, dan kan je maar beter zorgen dat je ook de beste bent. 

Informeer je dus altijd zeer goed vooraleer je je laat wijsmaken dat een bepaald product het allerbeste is voor je! Want je hebt eiwitshakes, en je hebt eiwitshakes…. 

Twijfel jij of een bepaalde eiwitshake wel geschikt is voor de specifieke doeleinden die jij voor ogen hebt als sporter? Stuur een mailtje naar charlotte@desportapotheek.com en ik help je met plezier verder!

Neem een kijkje naar de proteïne producten die De Sportapotheek aanbiedt in de webshop. Stuk voor stuk uitgebalanceerde, betrouwbare en kwaliteitsvolle producten voor sporters met een goede prijs-kwaliteitverhouding!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!