Hello Maurten!

18 januari 2022

Maurten is een merk dat zijn entree in de duursport zeker niet gemist heeft. Cleane formules zonder toevoegingen van smaak- of kleurstoffen en een dito look. Maar wat maakt het gamma nu net zo bijzonder? En is het meer dan een hype, doet het echt wat het belooft?

Eerst en vooral: wat de producten van Maurten zo bijzonder maakt is overduidelijk de unieke hydrogel technologie die gebruikt wordt: door de formulering met pectine en alginaat, worden de drank en gels in het zure maagmidden omgezet naar een hydrogel textuur. Hierdoor wordt alles vlot doorheen de maag naar de dunne darm getransporteerd, waar het vocht, de koolhydraten en de zouten geabsorbeerd worden door het lichaam.

De Maurten Drink Mix 320 bevat per 500ML bereid product 80 gram koolhydraten. Dit is meer dan dubbel zoveel als in de courante isotone dranken. Door de hydrogel-formule echter worden deze koolhydraten optimaal verdragen en opgenomen. Ideaal dus voor sporters die hoge koolhydraatinname willen nastreven zonder risico op maagdarmlast. De Maurten Drink Mix 320 kan perfect gecombineerd worden met de Maurten gels of met andere sportvoedingsproducten met 2:1 verhouding in suikers om zo naar een opname 90gram koolhydraten per uur te gaan. Let wel: voor behoud van een optimale vochtbalans blijft het aangewezen om 500ML per uur te drinken. Je zal dus sowieso minder frequent moeten eten bij gebruik van de Maurten Drink Mix aangezien je op die manier al 80g KH per uur inneemt.

Aandachtspuntje nog bij de Drink Mix is dat het voor de vorming van de hydrogel textuur heel belangrijk is dat de juiste verhoudingen product en water worden gerespecteerd. Gebruik dus altijd de aanbevolen hoeveelheden zoals genoteerd op de verpakking (of lekker handig: volg de streepjes op de Maurten bidons) én wees ervan bewust dat de hardheid van het water ook de hydrogel-vorming kan verhinderen. Wanneer je niet zeker bent over het calciumgehalte in het kraantjeswater dat je gebruikt, kies je best voor flessenwater voor de bereiding van de Drink Mix. Elk flessenwater dat geschikt is voor de bereiding van babyvoeding (staat met een icoontje op de fles), is ook perfect voor de Maurten Drink Mix 🙂

Maurten gels bevatten 25gram koolhydraten per stuk, eveneens in hydrogel technologie waardoor er minimale belasting is van de maag en maximale opname ter hoogte van de dunne darm. Qua textuur lijken ze daardoor helemaal niet op de klassieke gels die je misschien gewend bent: de gels zijn eerder pasta-achtig, een beetje zoals confituur. Studies tonen aan dat met de hydrogeltextuur en de koolhydraatverhouding van gels zelfs makkelijk een koolhydraatinname van 100 gram per uur kunnen gehaald worden. Dit kan door inname van 4 gels per uur, maar let er dan wel op dat ook vocht en zouten moeten aangevuld worden indien je voor deze optie gaat. Combineer de gels dus zeker met voldoende water of elektrolytoplossing.

Zowel de gels als de drink mixen van Maurten zijn perfect voor gebruik door sporters die het uiterste uit hun prestatie willen halen. Beide bestaan in de klassieke versie, maar de Drink Mix en de gels bestaan ook in een variant die eveneens 100mg caffeïne bevat.  Maar zoals met alles in de sportvoeding geldt: eerst uittesten op training vooraleer je ermee aan de slag gaat in wedstrijd. Zeker wanneer je de Maurten producten wil combineren met andere sportvoedingsproducten (die wel sowieso 2:1 verhouding in koolhydraten moeten hebben!!) Op die manier kan je perfect de respons van jouw lichaam inschatten en kom je op D-day niet voor verrassingen te staan.

Voor zweters en zeker voor zoute zweters is het belangrijk om weten dat de Maurten producten wel natrium bevatten, maar niet speciaal bijzonder natriumrijk zijn. Extra water of elektrolytoplossing drinken kan dus noodzakelijk zijn, zeker wanneer intensieve inspanning geleverd wordt op warme dagen. Eventueel kunnen zoute zweters ook 0,5 gram keukenzout aan hun Drink Mix toevoegen.

Zoals reeds aangehaald is de formulering van de Maurten producten ook zeer no-nonsense: geen toegevoegde smaakstoffen, kleurstoffen of nutteloze toevoegingen. Naast maximale opname met minimale last, zijn deze formules dus ook zeer geschikt voor sporters met allergieën.

Zéker eens uitproberen! Laat je me weten wat je ervan vond?

PS: Momenteel zit er trouwens een Maurten kennismakingspakket in de webshop aan een interessant prijsje 😉

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!