Opwarmende en afkoelende zalfjes/lotions

9 november 2021

Lopers, voetballers, fietsers,… heel wat sporters gebruiken opwarmende zalven of lotions, al dan niet enkel in de winter. Meestal zijn dat producten op basis van essentiële oliën, kamfer en capsicum, welke zorgen dat de bloedvaatjes in de bovenste huidlagen zich openzetten. Dit geeft dan een subjectief gevoel van warmte. Want laat je niets wijsmaken: het is niet zo dat dit soort zalven de spieren zelf opwarmt. Zo diep dringen ze niet doorheen de huid. Wat wél de dieper gelegen weefsels opwarmt, is de massage die soms met deze opwarmende producten gedaan wordt en ook de spieractiviteit bij het sporten zelf natuurlijk.

Wanneer je gebruik maakt van een vette (opwarmende) zalf, werkt deze vaak ook nog eens afsluitend (occlusief) waardoor de huid wel minder goed kan ademen. Dit is dan uiteraard weer minder interessant, onder andere naar wedstrijden toe, omdat de natuurlijke thermoregulatie in de huid verstoord wordt. Je kan daardoor het gevoel hebben dat je meer gaat zweten thv de zones waar je de zalf gebruikt. Wanneer je graag iets opwarmends gebruikt voor zo’n doelstellingen, kies je dus best voor een fijne lotion ipv voor een occlusieve zalf.

Na het sporten wordt dan weer vaak een afkoelende gel of lotion gebruikt. Dat zijn dan producten op basis van menthol en essentiële oliën die een koude-effect geven. Het koude-gevoel werkt pijnstillend (en dus doeltreffend naar zere spieren toe) en heeft nog een bijkomend voordeel: door de koude-sensatie gaan de bloedvaten eerst vernauwen, maar zullen zich kort nadien weer openen, wat een verhoogde doorbloeding in die zone tot gevolg heeft. Dit is dan weer een voordeel naar het herstel en het klaren van de verzuring in de spieren. Dit effect kan je eventueel ook bekomen door het leggen van een icepack of door het geven van ijsfricties (met een ijsklontje) wanneer het om een specifieke pijnlijke zone (bv een knie of enkel) gaat.

Wil jij graag het effect van dit soort crèmes en lotions ook eens proberen? Of heb je dat al getest, maar vind je de textuur van de geprobeerde producten niet ideaal? Stuur me een DM via social media of een mailtje naar charlotte@desportapotheek.com en ik geef jou met plezier een paar tips 😉

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!