Seborrheïsch eczeem bij sporters

22 maart 2021

Sebo-what? 

Seborrheïsch eczeem is eigenlijk iets waar veel mensen last van hebben zonder het zelf eigenlijk goed te weten. Schilfering, roodheid en jeuk, voornamelijk op plaatsen waar veel talgklieren zitten: tussen de wenkbrauwen, rond de neus en de mond. Bij mannen komt dit heel vaak voor in de baardzone. De reden van deze blogpost is dat ik in de apotheek zie dat veel sporters hier last van hebben. En dat is niet onlogisch! Dit wordt verklaard door de oorsprong van de aandoening…

Oorzaak 

Seborrheïsch eczeem wordt veroorzaakt door een gist die op onze huid leeft. Net zoals onze darmflora, heeft onze huid haar eigen micro-flora waarin een bepaald evenwicht in stand gehouden wordt. Bepaalde externe factoren (stress, vermoeidheid,…) kunnen voor een onevenwicht zorgen in de flora, waardoor die gist meer naar de voorgrond komt, hetgeen dan weer de typische symptomen geeft van schilfering, roodheid en jeuk. Ook veranderingen van zuurtegraad bv door frequent douchen en wassen met onaangepaste zepen triggeren dit onevenwicht. En dat is waardoor de symptomen van seborrheïsch eczeem gewoonlijk erger zijn vlak na het douchen. En aangezien sporters meer douchen, is seborrheïsch eczeem wel iets waar deze groep makkelijker last van heeft. 

Behandeling

Op zich is seborrheïsch eczeem heel onschuldig, maar het golvend verloop en de opstoten kunnen wel vervelend zijn. De uitslag kan hevig jeuken en is esthetisch minder mooi. Om te vermijden dat het grove geschut (oa cortisone…) moet worden ingezet, gebeurt behandelen dus best aan de basis: het onderdrukken van de gist en het herstellen van het evenwicht in de huidflora. 

Belangrijk dus om bij het douchen een wasemulsie (zonder zeep!!) te gebruiken met een mildzure pH, eventueel met zinkpyrithion of piroctone erin.
Bv Bioderma Sensibio DS wasgel

Bij onvoldoende resultaat kan een wasemulsie met ketoconazol of seleniumsulfide gebruikt worden. Deze laatste ‘sterkere’ groep behoort vaak tot de categorie anti-roos shampoos (want roos is eigenlijk een vorm van seborrheïsch eczeem op de hoofdhuid) maar wordt eveneens voor de niet-behaarde huid gebruikt. Belangrijk is wel steeds om de wasemulsie/shampoo gedurende een paar minuten te laten inwerken alvorens uit te spoelen.
Bv Nizoral, Dercos Antiroos 

Na het wassen wordt best een creme aangebracht die behandelend werkt, maar die de huid toch verzorgt. Want het is niet omdat deze aandoening gelinkt wordt aan mensen met een vette(re) T-zone, dat de huid geen hydratatie nodig heeft. De geschikte cremes hebben veelal een geltextuur en bevatten meestal ook nog een actief bestanddeel zoals piroctone.
Bv Bioderma Sensibio DS creme, Isdin Nutradeica gelcreme

Wanneer je graag op 100% natuurlijke basis het seborrheïsch eczeem aanpakt, kan dat bv met essentiële olie van Tea Tree. Let er wel op dat de olie een heel hoge zuiverheid heeft en dat er geen rommel aan werd toegevoegd! 

En verder…

Verder is het een beetje zoeken naar wat juist de individuele uitlokkende factoren zijn en hoe deze kunnen vermeden worden. Op die manier kan het seborrheïsch eczeem heel lang onderdrukt blijven en ondanks de vele douchebeurten bij sporters toch heel mooi onder controle blijven!

Wil je graag meer advies over seborrheïsch eczeem en hoe je die het best kan aanpakken? Mail naar charlotte@desportapotheek.com !

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!