Sporten met een fysiek zwaar beroep

5 juni 2022

Helaas is een bestaan als professioneel topsporter slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd. De meesten onder ons die niet tot die lucky few behoren, moeten de trainingsuren zien te combineren met de werkweek. Niet altijd even evident, maar al zeker niet voor zij die een fysiek zwaar beroep hebben.

Aangezien er tijdens de werkdag al een aanzienlijke hoeveelheid energie gebruikt wordt, is het dus belangrijk om deze ook voldoende te voorzien doorheen de dag. Ontbijt, middageten, tussendoortje(s), sla ze niet over! Zeker wanneer je na het werk nog eens gaat trainen ook.

Wanneer je onmiddellijk na het werk een training inplant, zorg dan dat je vooraf nog een koolhydraatrijk tussendoortje hebt gegeten. Een uurtje vooraf een peperkoek, banaan, muesli bar,… En kies tijdens jouw training ook voor isotone drank in plaats van gewoon water. Jouw lichaam heeft namelijk brandstof nodig om optimale trainingskwaliteit te garanderen. Doe je dit niet, dan riskeer je verminderd trainingseffect, slecht gevoel tijdens training, ondermaats herstel, meer trainingsvermoeidheid. Dit alles stapelt zich verraderlijk op en voor je’t weet zet je stappen achteruit in plaats van vooruit. Aandacht aan besteden dus!

Naast het voorzien van voldoende energie voor en tijdens jouw werkdag en trainingen, is anderzijds ook de eiwitinname heel belangrijk. Aangezien de spieren zwaar belast worden bij fysiek zware beroepen, bouwt spierschade zich ook makkelijker op. Wanneer je er dan ook nog eens een pittig trainingsritme op aanhoudt, is het key om te zorgen voor zo maximaal en snel mogelijk spierherstel. Eet voldoende eiwitrijk doorheen de dag en zorg dat er tijdens elk eetmoment ook een eiwitmomentje is. Melkproducten bij het ontbijt, vlees/vis/peulvruchten bij de lunch, eiwitrijke tussendoortjes zoals skyr of plattekaas,…

Denk ook systematisch aan je herstel na jouw trainingen en skip jouw whey/recovery shake of herstelsnack nooit! Ook al volgt er kort na jouw training opnieuw een gewone maaltijd, zorg steeds voor een eiwitrijk herstelmoment onmiddellijk na training. Whey eiwitten (in een whey of recovery shake) zijn hiervoor ideaal aangezien ze heel snel worden opgenomen en voor versneld herstel zorgen tegenover gewone voeding. Zeker in geval van een dagelijkse zware belasting (door de werkuren én door training) zijn deze een grote en voelbare meerwaarde.  Dit ga je vooral merken door minder opgestapelde trainingsvermoeidheid en een fitter gevoel na een periode van meerdere weken.

Een whey (of zelfs een recovery) shake zijn trouwens ook inzetbaar na hele zware arbeidsdagen waarbij je voelt dat je massaal spierschade hebt opgelopen: een hele dag over en weer sleuren met zwaar materiaal, uitbreken en wegvoeren van chape,… dan zijn deze snel opneembare eiwitshakes met hoog leucine-gehalte van goudwaarde om dit soort pittige werkdagen niet de rest van de week te laten doorwegen.

Een laatste tip: overweeg op warme dagen ook om extra elektrolytoplossing te drinken doorheen jouw werkdag. Op zulke dagen verlies je aanzienlijk wat zweet en zouten. Elektrolytoplossing helpt dan om ervoor te zorgen dat jouw hydratatiestatus optimaal blijft. 6D Hydro/ORS zakjes zijn hiervoor heel handig om mee te nemen, deze kan je makkelijk onderweg oplossen in een grote fles water.

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!