Sporten met hooikoorts

7 juni 2023

Wanneer het goede weer eindelijk doorbreekt in de lente, is dat voor sporters die kampen met pollen-allergie met heel dubbele gevoelens. Verstopte/lopende neus, tranende en branderige ogen, niesbuien, kortademigheid… Het kan allemaal veel roet in het water gooien bij buitentrainingen want uiteraard zijn al die symptomen zeer hinderlijk.

Gelukkig zijn er wel een aantal tips die het pollenseizoen voor sporters een heel pak draaglijker kunnen maken:

  • Start tijdig met je anti-allergie medicatie en niet pas wanneer de symptomen volop zijn uitgebroken. Eens de allergie-cascade in jouw lichaam van start is gegaan, is het veel moeilijker om de klachten terug te dringen dan wanneer je ze tijdig kan indijken. Blijf de medicatie ook het hele pollenseizoen innemen.
  • Draag àltijd een zonnebril buiten – deze verhindert zo veel mogelijk dat de pollen rechtstreeks in contact komen met de ogen.
  • Breng eventueel een klein beetje vaseline aan onder of in je neus – de pollen blijven hierin plakken en komen niet rechtstreeks in contact met het neusslijmvlies.
  • Vaak verergeren de klachten van zodra je naar binnen gaat of stopt met sporten. Spoel daarom na het sporten altijd je neus met fysiologisch water. Dit verwijdert de pollen die zijn blijven plakken in het neusslijmvlies en daardoor wordt de zgn ‘laattijdige’ allergische reactie ingeperkt.
  • Neem ook direct een douche na het sporten (en bij uitbreiding na alle buitenactiviteiten) en trek andere kledij aan. Op die manier verwijder je alle pollen die zijn blijven plakken in je haar, je kleding etc. Da’s ook om op de ‘laattijdige’ allergische reactie te werken.
  • Wanneer je last hebt van jeukende en branderige ogen, overweeg dan oogdruppeltjes specifiek tegen allergie. Orale medicatie heeft vaak een minder goed effect op klachten rond de ogen, vandaar dat een oogdruppel wel efficiënt kan zijn. Kies voor een oogdruppel die zowel preventief als behandelend werkt. En eentje die je bij voorkeur langer dan een maand kan gebruiken. Vraag raad aan je apotheker 😉
  • Wanneer je ook last hebt van kortademigheid, ga dan zeker langs de huisarts. Deze kan jou een puffer voorschrijven om de overgevoeligheid op de longen aan te pakken zodat je toch normaal kan sporten.
  • Op droge en zonnige dagen wanneer het flink waait, zit er veel meer stuifmeel in de lucht. Dit zijn dus minder goede momenten om buiten te sporten. Kies er (als mogelijk) liever voor om ‘s morgens vroeg of net na een regenbui buiten te gaan sporten.
  • Tenslotte: het is heel verleidelijk omwille van het mooie weer, maar laat je was niet buiten drogen!

Heb je klachten die op allergie kunnen wijzen maar ben je niet zeker of het dit is? Laat eventueel eens de Ig-E antilichamen bepalen in jouw bloed door de huisarts of laat een huidtest uitvoeren bij de dermatoloog. Op die manier kunnen jouw klachten veel gerichter worden aangepakt.

Heb je nog vragen hierover of wil je graag weten welke medicatie voor jou geschikt kan zijn? Stuur me gerust een mailtje!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!