Waarom is een Vitamine D supplement belangrijk voor sporters?

29 september 2021

Ik zeg het niet graag, maar het is wat het is: mede dankzij Covid-19 is het bewustzijn van het belang van Vitamine D enorm toegenomen de voorbije jaren. Wetenschappelijke studies bewijzen ontegenstrijdig het belang van hogere plasmaspiegels Vitamine D wegens cruciale rol die deze vitamine speelt in onder andere weerstand en botmineralisatie.

Net omwille van die zaken is voor sporters een tekort aan Vitamine D absoluut te vermijden. Te lage bloedspiegels Vitamine D verhogen immers de vatbaarheid voor infecties en de kans op blessures door verminderde botkwaliteit en suboptimale spierfunctie.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die te vinden is in onder andere vis, eieren, bepaalde verrijkte zuivelproducten en oliën. Ook is ons lichaam in staat om zelf Vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht.Echter, omwille van het risico dat blootstelling aan zonlicht inhoudt (naar oa huidkanker toe) worden geen adviezen gegeven naar hoe lang of hoe veel je onbeschermd in de zon moet komen om aan je Vitamine D behoefte te voldoen.

Recente studies tonen aan dat zeer veel mensen (waaronder dus ook sporters en atleten) gedurende de wintermaanden een tekort krijgen aan Vitamine D. Hieruit volgt dat een Vitamine D supplement eigenlijk standaard aanbevolen wordt tussen de maanden oktober en april.

Voor volwassen sporters is 2000 tot 3000 IE Vitamine D per dag een veilige en goede dosis om je plasmaspiegels te onderhouden gedurende de herfst- en wintermaanden. Voor kinderen is de aanbevolen dosis lager. Stuur me gerust een mailtje voor advies hierover!

Vitamine D is best opneembaar vanuit een olie-achtig milieu, dus wanneer je kiest voor smelttabletten in plaats van voor oliecapsules of druppels, wordt dit best bij een maaltijd ingenomen zodat de opneembaarheid maximaal is.

Verder zorgt een periodieke bloedanalyse (2 à 3x per jaar) ervoor dat er ook onder andere wat betreft Vitamine D gehalte kort op de bal kan worden gespeeld. Hier ook is het weer een kwestie van beter voorkomen dan genezen, dus laat dat zeker regelmatig checken!

Graag direct starten met jouw Vitamine D supplement? Je vindt de 6D Vitamin D drops (1000IE per druppel dus 3 druppels per dag is optimaal) in de webshop van De Sportapotheek bij de categorie Supplementen!

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!