Kan je als sporter echt jouw herstel uit ‘recovery beer’ halen?

18 augustus 2023

Waarschijnlijk heb je als fanatiek sporter wel al ergens reclame gezien voor Thrive. En heb je je gelijk ook afgevraagd of je als sporter ècht voldoende herstel uit een ‘recovery beer’ kan halen. Want geef toe: een pintje drinken én optimaal herstellen, dat klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn hé 🙂

Je weet misschien ook dat ik een pietje precies ben wanneer het aankomt op samenstellingen en formules van herstelproducten. Dat kon je al lezen in de blog Eiwitshakes vs Eiwitshakes 🙂

En daarom zal ik de vraag ineens beantwoorden: Thrive is ècht een goed uitgebalanceerd recovery beer. Niet louter een marketing claim in de hoop om een specifieke doelgroep aan te spreken voor meer verkoop. En dit is waarom:

Na inspanning heeft jouw lichaam nood aan:

  • Vocht
  • Eiwitten
  • Koolhydraten (hoeveelheid in functie van duur en intensiteit)

En nu bevat Thrive…

  • Vocht: Thrive levert vocht aan (uiteraard) en is daarom ook een alcoholvrij bier. Alcohol gaat namelijk dehydrateren en da’s het tegenovergestelde van wat je wil na inspanning. Bovendien vraagt afbraak van alcohol heel veel van je systeem en wordt hieraan voorkeur gegeven, waardoor jouw lichaam het spierherstel pas op de tweede plaats zet. 0% alcohol is dus de logische keuze.
  • Eiwitten: elk Thrive pintje bevat 10g hoogwaardig whey hydrolysaat. Dat is de meest kwalitatieve vorm van de snelle whey-eiwitten die ook het hoogste gehalte aan essentiële aminozuren bevat.
  • Koolhydraten: snelle koolhydraten zijn noodzakelijk om je glycogeenvoorraad in de spieren opnieuw aan te vullen en op die manier het herstel zo snel mogelijk te laten verlopen. Aan Thrive werden geen suikers of zoetstoffen toegevoegd, maar zijn de koolhydraten zuiver afkomstig van de gerst uit het brouwproces. Elk pintje levert je 13,5g KH aan.

Thrive is bijgevolg een perfecte keuze na bv een looptraining, kortere fietstraining, groepsles, padelsessie,… en al zeker wanneer je in gezelschap bent of op een zonnig terras.  Maar eigenlijk heeft jouw lichaam 20 à 30g eiwitten (afhankelijk van jouw lichaamsgewicht) nodig na inspanning. Dat wil dus zeggen dat je er eigenlijk beter minimum 2 drinkt. Zeker wanneer je nadien niet nog een ander ‘recovery’ element (zoals een eiwitrijke snack of een shake) ter beschikking hebt en al zeker wanneer  jouw volgende training al kort nadien (<24h) op de agenda staat. Want wanneer je jouw herstelsnack of -shake systematisch zou vervangen door 1 Thrive pintje, ga je ondanks jouw ‘recovery beer’ toch te weinig voedingsstoffen voor herstel binnen krijgen. En uiteraard is het na inspanningen van lange duur (>2 à 3h)  ook aangewezen om nog wat extra snelle koolhydraten bij te tanken. Want zelfs 3 Thrive pintjes zijn dan onvoldoende om je behoefte te dekken.

Samenstellingsgewijs ben ik dus zeker fan van Thrive. Het voldoet aan alle criteria die nodig zijn voor herstel en er is heel goed nagedacht over de formule. Een meer dan fijn (en lekker!) alternatief dus om jouw herstel in gang te steken wanneer je na het sporten wel kan genieten van een ‘pintjesmoment’.

De enige opmerking die ik kan maken is… dat je er eigenlijk best 2 drinkt in plaats van eentje 😉

PS: een kwalitatieve whey shake bevat een uitgebalanceerde samenstelling qua hoeveelheid ultrasnel opneembare en hoogwaardige eiwitten. Een recovery shake bevat daarbovenop nog eens een hoeveelheid snelle suikers om je spierglycogeen zo snel mogelijk weer vol te tanken. In zware trainingsperiodes en wanneer je zo snel en maximaal mogelijk herstel wil bekomen, is sportvoeding natuurlijk te verkiezen boven een recovery beer. Evenals na wedstrijd uiteraard. Neem een kijkje in de webshop voor het assortiment 😉

 

PSS: Thrive is officieel ‘alcoholvrij’, wat wil zeggen dat er wettelijk gezien tot maximaal 0,5% alcohol mag in zitten. Fucked up regelgeving betreffende voedingsclaims, inderdaad. Bij Thrive is het zo dat er gebruik gemaakt wordt van een speciale gist, waardoor er mogelijks wel een minieme fractie alcohol (gegarandeerd minder dan 0,3%) in zit. Ik zag het zelf wel liever op 0,0% alcohol maar op vlak van herstel na een gewone training kan het geen kwaad. Maar wel des te meer een reden om in stevige trainingsperiodes en na wedstrijd zeker te kiezen voor een gepaste herstelshake. En uiteraard is Thrive hierdoor ook wel niet geschikt voor sporters die alcohol ten stelligste moeten vermijden.

 

 

Contacteer Charlotte, gepassioneerd apotheker en fietser, en ontvang onafhankelijk, ongesponsord en wetenschappelijk correct advies als sporter.
Concreet advies waar jij ècht iets aan hebt en mee aan de slag kan om jouw prestaties te verbeteren!